در حال بارگذاری ...
یکشنبه 23 دی 1403
nus.ac.ir

معرفی دانشگاه فنی وحرفه ای " گرامیداشت پنجمین سالگردتاسیس دانشگاه فنی وحرفه ای "

معرفی دانشگاه فنی وحرفه ای

دانشگاه فنی و حرفه ای نوعی دانشگاه در سیستم آموزش عالی کشورها می باشد که مدرک عالیه اعطا می کند. در ایران، مرکزی به نام دانشگاه فنی و حرفه ای ایران به همین روش عمل می کند که تعداد زیادی از آموزشکده ها و دانشکده های فنی و حرفه ای را زیرپوشش قرار می دهد. دانش آموختگان هنرستان های فنی و حرفه ای و نیز کاردانش در این مراکز به تحصیل مشغول می شوند. تا سال ۱۳۹۰ نام دانشگاه فنی و حرفه ای در ایران، مجتمع آموزش عالی پیامبراعظم و زیرنظر وزارتخانه آموزش و پرورش بود که در همان سال با کلیه امکانات، توسط مجلس شورای اسلامی به وزارت علوم واگذار و نامش به دانشگاه فنی و حرفه ای تغییر یافت.

دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان تنها دانشگاه متولی آموزش عالی فنی و حرفه ای در کشور، از سال 1390 با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کار خود را آغاز نموده است. دانشکده ها و آموزشکده های فنی و حرفه ای به عنوان واحدهای زیرمجموعه این دانشگاه، سابقه ی بیش از چهل سال فعالیت آموزشی داشته و از اولین مراکز آموزش عالی کشور هستند که در تداوم مسیر تحصیلی دوره متوسطه فنی و حرفه ای (هنرستان های فنی، کشاورزی، حرفه ای، تربیت بدنی) فعالیت داشته اند اما تأسیس این دانشگاه و تفکیک آن از وزارت آموزش و پرورش به سال 90 بر می گردد.

دانشگاه فنی و حرفه ای به صورت تفکیک جنسیتی اقدام به آموزش دانشجو می کند به نحوی که برخی مراکز آن ویژه پسران و برخی نیز مختص دختران است. این مراکز در قالب 165 دانشکده و آموزشکده فنی و حرفه ای در استان های مختلف کشور پراکنده اند که از این تعداد 114 مرکز متعلق به پسران و 51 مرکز مربوط به دختران می باشد. (فهرست اسامی، نشانی و تلفن تماس مراکز به تفکیک استان موجود است)


عمده فعالیت آموزشی این دانشگاه در حال حاضر در سطح کاردانی است و هدف، تربیت کاردان (تکنسین) است. البته در تعدادی از مراکز این دانشگاه، دوره های کارشناسی ناپیوسته و پیوسته نیز فعالند به نحوی که سطح کاردانی پیوسته با 54 رشته و کارشناسی ناپیوسته با 26 رشته ودر قالب دو نوبت آموزشی خدمات خود را به بیش از 200 هزار دانشجو ارائه می نمایند.


ترکیب گروه های آموزشی این دانشگاه به قرار زیر است: فنی و مهندسی در حدود (58%)، کشاورزی و دامپزشکی در حدود (21%)، علوم انسانی در حدود (7%)، علوم پزشکی در حدود (2%) و هنردر حدود(12%).

از آنجا که 70 درصد از آموزش های این دانشگاه کارگاهی و 30 درصد دیگر نظری می باشد لذا دانش آموختگان علاوه بر داشتن توانایی علمی، از مهارت های عملی و کاربردی لازم نیز برخوردارند و اکثراً در زمینه های مربوط به رشته تحصیلی خود جذب بازار کار می شوند.

مدارک تحصیلی دانش آموختگان این دانشگاه مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و برای ادامه تحصیل در داخل و خارج از کشور معتبر می باشد. طول دوره تحصیل در هر یک از مقاطع (کاردانی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته) 2 سال و دانشجویان تابع مقررات آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند.

نحوه پذیرش دانشجو

دانشگاه فنی و حرفه ای دانشجویان خود را از بین دانش آموختگان دوره متوسطه نظام جدید هنرستان ها و متناسب با رشته تحصیلی ایشان در یکی از رشته های شاخه فنی و حرفه ای یا شاخه کاردانش و یا فارغ التحصیلان دوره ی چهار ساله نظام قدیم هنرستانها، انتخاب می نماید.

انتخاب از طریق آزمون ورودی ویژه ای که سالیانه توسط سازمان سنجش آموزش کشور به صورت سراسری برگزار می شود، صورت می گیرد. شرایط عمومی و اختصاصی لازم به تفصیل همه ساله در دفترچه راهنمای ثبت نام کاردانی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته درج می گردد.